14.04.2015
Targi AGROTRAVEL 2015
Już po raz czwarty Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka "Dorzecze Soły i Wieprzówki" na zaproszenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsiu uczestniczyło w Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL w Kielcach.
Tegoroczna, siódma już edycja targów, trwała od 9 do 11 kwietnia i przyciągnęła rzesze zwiedzających.
Jak co roku w targach uczestniczyliśmy z bogatą ofertą, w każdym dniu zmieniając sposób promocji rybactwa śródlądowego oraz obszaru naszego LGR.
Tegoroczna, siódma już edycja targów, trwała od 9 do 11 kwietnia i przyciągnęła rzesze zwiedzających.
Jak co roku w targach uczestniczyliśmy z bogatą ofertą, w każdym dniu zmieniając sposób promocji rybactwa śródlądowego oraz obszaru naszego LGR.
Podczas trzydniowej obecności atrakcją naszego stoiska były m. in. kulinaria. W każdym dniu na stoisku można było degustować inny produkt regionalny.
Pierwszy dzień targów był okazją do zaprezentowania dobrze już znanych stałym bywalcom targów z poprzednich edycji specjałów wiejskiej kuchni serwowanych przez gospodarstwo agroturystyczne ze Skidzinia: tradycyjny smalec i pasty podawane ze świeżym pieczywem z brzeszczańskiej piekarni. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się pasty przygotowane z karpia wg autorskiego przepisu pani Beaty Kulczyk : pasta z karpia i ogórka kiszonego oraz paprykarz z karpia.
W sobotę 11 kwietnia gospodynie z Porąbki częstowały smakoszy regionalnych potraw „żurkiem porąbczańskim” i „smalcem z łoskubkami”. Zarówno pasty jak i smalec podawano na smacznym tradycyjnie wypiekanym chlebie.
Z kolei w niedzielę 12 kwietnia gospodynie z Malca w gminie Kęty trafiły nawet do wybrednych smakoszy „mięskiem pod pierzynką".
Nie tylko degustacja potraw wzbudzała zainteresowanie stoiskiem. Promowano Stowarzyszenie i walory obszaru „Dorzecza Soły i Wieprzówki” eksponując i udostępniając zainteresowanym liczne wydawnictwa własne: mapy obszaru, foldery, książeczki edukacyjne, ulotki ekomuzeum „Gościnna Kraina”, przewodniki po stawach w Brzeszczach Nazieleńcach. Również poprzez gustowną wizualizację stoiska.
Targi były również okazją do zaprezentowania efektów wdrażania PO RYBY 2007-2013 na obszarze Stowarzyszenia poprzez dystrybucję folderu "DOBRE PRAKTYKI PO RYBY 2007 - 2014 oś 4".
Jesteśmy przekonani o skutecznym zainteresowaniu wielu osób naszym obszarem i jego walorami.
Pierwszy dzień targów był okazją do zaprezentowania dobrze już znanych stałym bywalcom targów z poprzednich edycji specjałów wiejskiej kuchni serwowanych przez gospodarstwo agroturystyczne ze Skidzinia: tradycyjny smalec i pasty podawane ze świeżym pieczywem z brzeszczańskiej piekarni. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się pasty przygotowane z karpia wg autorskiego przepisu pani Beaty Kulczyk : pasta z karpia i ogórka kiszonego oraz paprykarz z karpia.
W sobotę 11 kwietnia gospodynie z Porąbki częstowały smakoszy regionalnych potraw „żurkiem porąbczańskim” i „smalcem z łoskubkami”. Zarówno pasty jak i smalec podawano na smacznym tradycyjnie wypiekanym chlebie.
Z kolei w niedzielę 12 kwietnia gospodynie z Malca w gminie Kęty trafiły nawet do wybrednych smakoszy „mięskiem pod pierzynką".
Nie tylko degustacja potraw wzbudzała zainteresowanie stoiskiem. Promowano Stowarzyszenie i walory obszaru „Dorzecza Soły i Wieprzówki” eksponując i udostępniając zainteresowanym liczne wydawnictwa własne: mapy obszaru, foldery, książeczki edukacyjne, ulotki ekomuzeum „Gościnna Kraina”, przewodniki po stawach w Brzeszczach Nazieleńcach. Również poprzez gustowną wizualizację stoiska.
Targi były również okazją do zaprezentowania efektów wdrażania PO RYBY 2007-2013 na obszarze Stowarzyszenia poprzez dystrybucję folderu "DOBRE PRAKTYKI PO RYBY 2007 - 2014 oś 4".
Jesteśmy przekonani o skutecznym zainteresowaniu wielu osób naszym obszarem i jego walorami.