15.04.2014
Targi AGROTRAVEL 2014 z "Dorzeczem Soły i Wieprzówki"
Tegoroczna, szósta już edycja Międzynarodowych Targów Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL odbyła się w dniach 10 - 13 kwietnia 2014 r. w Kielcach. Regionem Partnerskim targów tym razem zostało Województwo Wielkopolskie a Krajem Partnerskim była Ukraina reprezentowana przez Obwód Winnicki.
Targi AGROTRAVEL to najważniejsza wyspecjalizowana impreza wystawiennicza w Polsce, która integruje branżę turystyczną z obszarów wiejskich Polski i Europy. Są doskonałą okazją do prezentacji i promocji oferty wypoczynkowej na wsi oraz wymiany doświadczeń wśród licznych podmiotów działających w sektorze turystyki na obszarach wiejskich.
Targi AGROTRAVEL to najważniejsza wyspecjalizowana impreza wystawiennicza w Polsce, która integruje branżę turystyczną z obszarów wiejskich Polski i Europy. Są doskonałą okazją do prezentacji i promocji oferty wypoczynkowej na wsi oraz wymiany doświadczeń wśród licznych podmiotów działających w sektorze turystyki na obszarach wiejskich.
Tradycyjnie już, w programie Targów AGROTRAVEL znalazły się takie propozycje jak:
W targach uczestniczyliśmy z bogatą ofertą, w każdym dniu zmieniając sposób promocji rybactwa śródlądowego oraz obszaru naszego LGR. Do wspólnego działania zaproszono gminy z terenu działania Stowarzyszenia.
W pierwszy dzień targów na naszym stoisku promocyjnym zaprezentowały się gospodynie z gminy Porąbka. Panie w pięknych regionalnych strojach częstowały zwiedzających sycącym gulaszem przygotowanym wg własnej tradycyjnej receptury. Nie zabrakło również słodkości w postaci tradycyjnych drożdżowych ciast i wielkanocnych mazurków.
W drugim dniu poczęstunek dla zwiedzających przygotowały gospodynie z gminy Wieprz, które do Kielc przybyły w licznej reprezentacji każdego sołectwa. Częstowały tradycyjnym mięsiwem z lokalnej wieprzańskiej masarni: swojską kiełbasą, szynką i różnymi rodzajami wędlin podawanymi z domowym chrzanem z jajkiem.
W niedzielę, ostatni dzień targów, przygotowano specjały wiejskiej kuchni serwowane przez gospodarstwo agroturystyczne ze Skidzinia: tradycyjny smalec i pasty podawane ze świeżym pieczywem z brzeszczańskiej piekarni. Dania te, znane już stałym bywalcom targów z poprzednich edycji, nadal cieszą się dużym zainteresowanie i uznaniem, szczególnie pasty przygotowane z karpia wg autorskiego przepisu pani Beaty Kulczyk z gospodarstwa agroturystycznego: pasta z karpia i ogórka kiszonego oraz paprykarz z karpia.
Całość koordynowali pracownicy Biura LGR, którzy poprzez liczne foldery promocyjne, ulotki wizytówki, mapy oraz drobne gadżety przez cały czas trwania targów prowadzili promocję walorów przyrodniczych i kulturowych oraz miejsc wypoczynku i rekreacji związanych z terenem Lokalnej Grupy Rybackiej „Dorzecze Soły i Wieprzówki”.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do wspólnej promocji programu PO RYBY, obszaru naszego działania i naszego Stowarzyszenia, w szczególności przedstawicielom gmin, które w tym roku promowały się razem z nami.
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z galerią zdjęć z udziału w Targach AGROTRAVEL 2014 - TUTAJ
- prezentacje ofert atrakcyjnego wypoczynku na wsi przez krajowych i zagranicznych wystawców
- jarmark rękodzielnictwa i wyrobów artystycznych,
- karczmy z regionalnymi i tradycyjnymi produktami kulinarnymi,
- scena kultury, gdzie prezentowali się artyści ludowi,
- konkursy dla wystawców i zwiedzających,
- liczne wydarzenia towarzyszące – konferencje, warsztaty, spotkania zarówno dla uczestników jak i zwiedzających.
W targach uczestniczyliśmy z bogatą ofertą, w każdym dniu zmieniając sposób promocji rybactwa śródlądowego oraz obszaru naszego LGR. Do wspólnego działania zaproszono gminy z terenu działania Stowarzyszenia.
W pierwszy dzień targów na naszym stoisku promocyjnym zaprezentowały się gospodynie z gminy Porąbka. Panie w pięknych regionalnych strojach częstowały zwiedzających sycącym gulaszem przygotowanym wg własnej tradycyjnej receptury. Nie zabrakło również słodkości w postaci tradycyjnych drożdżowych ciast i wielkanocnych mazurków.
W drugim dniu poczęstunek dla zwiedzających przygotowały gospodynie z gminy Wieprz, które do Kielc przybyły w licznej reprezentacji każdego sołectwa. Częstowały tradycyjnym mięsiwem z lokalnej wieprzańskiej masarni: swojską kiełbasą, szynką i różnymi rodzajami wędlin podawanymi z domowym chrzanem z jajkiem.
W niedzielę, ostatni dzień targów, przygotowano specjały wiejskiej kuchni serwowane przez gospodarstwo agroturystyczne ze Skidzinia: tradycyjny smalec i pasty podawane ze świeżym pieczywem z brzeszczańskiej piekarni. Dania te, znane już stałym bywalcom targów z poprzednich edycji, nadal cieszą się dużym zainteresowanie i uznaniem, szczególnie pasty przygotowane z karpia wg autorskiego przepisu pani Beaty Kulczyk z gospodarstwa agroturystycznego: pasta z karpia i ogórka kiszonego oraz paprykarz z karpia.
Całość koordynowali pracownicy Biura LGR, którzy poprzez liczne foldery promocyjne, ulotki wizytówki, mapy oraz drobne gadżety przez cały czas trwania targów prowadzili promocję walorów przyrodniczych i kulturowych oraz miejsc wypoczynku i rekreacji związanych z terenem Lokalnej Grupy Rybackiej „Dorzecze Soły i Wieprzówki”.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do wspólnej promocji programu PO RYBY, obszaru naszego działania i naszego Stowarzyszenia, w szczególności przedstawicielom gmin, które w tym roku promowały się razem z nami.
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z galerią zdjęć z udziału w Targach AGROTRAVEL 2014 - TUTAJ