1.07.2013
Szkolenie „Bezpieczeństwo ryb jako produktu spożywczego” już za nami
W dniach 27-28 czerwca 2013 r. w Baranowie Sandomierskim odbyło się szkolenie pt.: „Bezpieczeństwo ryb jako produktu spożywczego”, zorganizowane w ramach środka 4.2 Wsparcie na rzecz współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej.
Organizatorem szkolenia było Stowarzyszenie LGR "Puszczy Sandomierskiej", które gościło u siebie przedstawicieli 11 lokalnych grup rybackich z Południowej Polski .
Organizatorem szkolenia było Stowarzyszenie LGR "Puszczy Sandomierskiej", które gościło u siebie przedstawicieli 11 lokalnych grup rybackich z Południowej Polski .
Całe szkolenie składało się z trzech bloków tematycznych, prowadzonych przez specjalistów z danej dziedziny.
W pierwszym dniu szkolenia swoje wykłady przeprowadzili:
- Jerzy Wiśniewski – Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z Rzeszowa, który omawiał temat pn. „Wyniki kontroli w zakresie jakości ryb”,
- dr Jan Żelazny z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, który zapoznał uczestników szkolenia z dwoma zagadnieniami: „Wpływ stanu zdrowia ryb i ich żywienia na bezpieczeństwo produktów spożywczych” oraz „Możliwość przenoszenia pasożytów niebezpiecznych dla człowieka przez ryby”.
W drugim dniu szkolenie na temat „Wymagania sanitarno-weterynaryjne w prowadzeniu działalności przetwórczej ryb” poprowadził dr Mirosław Michalski.
Ponadto uczestnicy zostali zapoznani z wytycznymi Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej. Prezentacji dokonał Powiatowy Lekarz Weterynarii Tadeusz Sech.