A A A

Lokalna Grupa Rybacka „Dorzecze Soły i Wieprzówki”, Rajsko, ul. Edukacyjna 9, 32-600 Oświęcim
tel. (33) 843-60-17 | e-mail: biuro@dsiw.pl


1.07.2013

Szkolenie „Bezpieczeństwo ryb jako produktu spożywczego” już za nami

W dniach 27-28 czerwca 2013 r. w Baranowie Sandomierskim odbyło się szkolenie pt.: „Bezpieczeństwo ryb jako produktu spożywczego”, zorganizowane w ramach środka 4.2 Wsparcie na rzecz współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej. 
Organizatorem szkolenia było Stowarzyszenie LGR "Puszczy Sandomierskiej", które gościło u siebie przedstawicieli  11 lokalnych grup rybackich z Południowej Polski .


Całe szkolenie składało się z trzech bloków tematycznych, prowadzonych przez specjalistów z danej dziedziny.

W pierwszym dniu szkolenia swoje wykłady przeprowadzili:
  • Jerzy Wiśniewski – Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z Rzeszowa, który omawiał temat pn. „Wyniki kontroli w zakresie jakości ryb”,
  • dr Jan Żelazny z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, który zapoznał uczestników szkolenia z dwoma zagadnieniami: „Wpływ stanu zdrowia ryb i ich żywienia na bezpieczeństwo produktów spożywczych” oraz „Możliwość przenoszenia pasożytów niebezpiecznych dla człowieka przez ryby”.  

W drugim dniu szkolenie na temat „Wymagania sanitarno-weterynaryjne w prowadzeniu działalności przetwórczej ryb” poprowadził dr Mirosław Michalski.

Ponadto uczestnicy zostali zapoznani z wytycznymi Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej. Prezentacji dokonał Powiatowy Lekarz Weterynarii Tadeusz Sech.


2011 - 2018 © Lokalna Grupa Rybacka Dorzecze Soły i Wieprzówki | Polityka cookies | realizacja: Wdesk | Licznik serwisu: 1594281 | Licznik podstrony: 1489 | Odwiedzający on-line: 77 |

Operacja współfinansowana przez
Unię Europejską ze środków finansowych
Europejskiego Funduszu Rybackiego
w ramach Programu Operacyjnego
"Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa
i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013"

Klik
Ten serwis, podobnie jak większość stron internetowych wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. | Polityka cookies