18.06.2012
LGR Dorzecze Soły i Wieprzówki z wizytą u rybaków na Węgrzech
Członkowie Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Dorzecze Soły i Wieprzówki” mieli okazję uczestniczyć w wyjazdach studyjnych na Węgry. Wyjazdy odbywały się w 3 turach, dwie grupy w maju, ostatnia w czerwcu. W sumie Węgry zwiedziło 25 osób z terenów naszego Stowarzyszenia oraz członkowie innych Lokalnych Grup Rybackich obszaru Polski Południowej.
Wyjazdy studyjne zorganizowane zostały przez Lidera zadania, Stowarzyszenie LGR „Bielska Kraina” w ramach środka 4.2 „Wsparcie na rzecz współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej”. Celem wyjazdu była wymiana doświadczeń związanych z gospodarką rybacką w Polsce i na Węgrzech oraz integracja osób związanych ze środowiskiem rybackim. Czterodniowy program wyjazdu obejmował zwiedzanie kilku węgierskich miejscowości i gospodarstw rybackich.
W pierwszym dniu wyjazdu studyjnego uczestnicy zwiedzili najważniejsze zabytki stolicy Węgier – Budapesztu oraz najstarsze stawy hodowlane na Węgrzech położone w miejscowości Tata.
W drugim dniu wyjazdu każda z grup uczestniczyła w konferencji rybackiej w Instytucie Rybactwa i Akwakultury w Szarvas, gdzie węgierscy prelegenci przedstawili najważniejsze kwestie dotyczące rybactwa w ich kraju. Omówiono między innymi specyfikę i stan węgierskiej gospodarki stawowej oraz jej rolę w ochronie środowiska i gospodarce wodnej, możliwości i ograniczenia handlu rybami oraz specyfikę wdrażania Europejskiego Funduszu Rybackiego 2007-2013 na Węgrzech.
Po zakończeniu konferencji grupa zwiedziła Instytut, w tym stawy będące bankiem genów ryb jesiotrowatych na Węgrzech oraz intensywną hodowlę suma afrykańskiego. W bezpośrednim sąsiedztwie instytutu znajduję się również jedyny na Węgrzech zakład produkujący pasze dla ryb.
Trzeci dzień pobytu na Węgrzech rozpoczęła wizyta w drugim co do wielkości na Węgrzech gospodarstwie rybackim Szeged Fish Kft prowadzącym ekstensywną hodowlę ryb na obszarze NATURA 2000 oraz przetwórnię i sklep rybny. Ogrom gospodarstwa rybackiego w Szeged uczestnicy mogli ocenić podczas wycieczki kolejką wąskotorową wokół stawów rybackich. W należącej do gospodarstwa restauracji można było skosztować typowej węgierskiej zupy rybnej, podawanej z ostrą papryką.
Kolejnym punktem programu było gospodarstwo Borbely Gyula w Jaszkiser, gdzie uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładu na temat multifunkcjonalnych gospodarstw rybackich oraz zobaczyć staw, w którym wykorzystuje się recyrkulację stawową i prowadzi tzw. „staw w stawie”. Gospodarstw to prowadzi również intensywną hodowlę baramundi, ryby dwuśrodowiskowej, która w naturalnym środowisku żyje w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych, gdzie temperatura wody nie spada poniżej 20°C. Tak wysoką temperaturę wody gospodarstwo uzyskuje dzięki wykorzystaniu licznie występujących na Węgrzech źródeł wody termalnej.
Ostatni dzień wyjazdu studyjnego to zwiedzanie miasta Eger, gdzie w Dolinie Pięknej Pani uczestnicy mogli zapoznać się z metodami promocji i sprzedaży produktu lokalnego.