30.09.2013
"II Święto Rybaka" już za nami
29 września 2013 r. na łowisku wędkarskim „Pod Dębem” w Paszkówce odbyło się „Święto Rybaka” zorganizowane w ramach środka 4.2 „Wsparcie na rzecz współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej na rok 2013” Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”. Tegoroczne Święto Rybaka to już druga edycja imprezy organizowanej celem uhonorowania ciężkiej pracy osób z sektora rybactwa śródlądowego prowadzących gospodarstwa rybackie na terenie Doliny Karpia.
Prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia Franciszek Sałaciak oraz Wójt Gminy Brzeźnica Bogusław Antos o godzinie 11:00 dokonali oficjalnego otwarcia imprezy, która stała się doskonałą okazją do aktywizacji mieszkańców, a w szczególności osób z sektora rybactwa śródlądowego, kultywowania miejscowych tradycji, obrzędów i zwyczajów dotyczących produktów lokalnych Doliny Karpia oraz ukazanie dobrych praktyk w gospodarowaniu zasobami rybackimi.
Na uczestników „Święta Rybaka” czekało wiele atrakcji, między innymi degustacja regionalnych specjałów przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Tomic, Koło Gospodyń Wiejskich z Półwsi, Gminne Centrum Kultury w Polance Wielkiej, Koło Gospodyń Wiejskich z Osieka, Stowarzyszenie Nowoczesna Gospodyni - Koło Gospodyń Wiejskich z Kopytówki, Stowarzyszenie Nowoczesna Gospodyni - Koło Gospodyń Wiejskich z Chrząstowic, Koło Gospodyń Wiejskich z Piotrowic oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Łowiczek.
Pięknie przybrane stoły uginały się pod licznymi potrawami z karpia, takimi jak między innymi: karp w śmietanie, klopsiki z karpia, karp w galarecie, karp w maśle smażony z grzybkami. Wierne grono smakoszy zdobyły również regionalne frykasy: gulasz zatorski, makowiec polański, żeberka w kapuście na ciepło, karczek z kapustą oraz wiele, wiele innych.
Wszyscy przybyli na łowisko mogli uczestniczyć w warsztatach wikliniarskich oraz garncarskich, zwiedzić wystawę prac dzieci w ramach akcji „Karp pozytywnie wpływa na stawy” oraz wystawę „Wisła w Małopolsce”.
Uczestnicy imprezy mogli poszerzyć swoją wiedzę z zakresu tradycji sektora rybactwa podczas pokazu odłowów ryb, wystawy sprzętu rybackiego (wodery, różnego rodzaju sieci, kosze do przechowywania i łowienia ryb na zanętę, łódka, podbieraki, samochód do przewozu ryb) oraz wystawy ryb hodowanych w stawach (w basenie pływał karp, amur, sum, amur, jesiotr, tołpyga).
Na scenie umilały czas Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Tańczące Kumoszki” z Paszkówki, Katarzyna Szybisty, Zespół Seniorów „Damy Radę”, Zgredy Billes oraz dzieci ze Szkoły Podstawowej w Woźnikach – laureaci I miejsca w konkursie teatralnym zorganizowanym w ramach akcji „Karp pozytywnie wpływa na stawy”.
Podczas imprezy rozstrzygnięty został konkurs na najlepszą restaurację w Dolinie Karpia serwującą potrawy z karpia oraz najlepsze łowisko wędkarskie w Dolinie Karpia.
Tytuł najlepszej restauracji zdobyła Restauracja "Karpik" w Graboszycach. Miano "wzorowej restauracji" otrzymał "REVEL - PUB" w Zatorze oraz Restauracja "VILLAGGIO" w Polance Wielkiej.
Zaszczytny tytuł najlepszego łowiska wędkarskiego już po raz drugi zdobyło łowisko wędkarskie "Pod Dębem" w Paszkówce. Wyróżnienie w konkursie zdobyło również łowisko wędkarskie "Karpik" w Graboszycach oraz "Jezioro Ślepowron" w Podolszu.
Podczas tegorocznego „Święta Rybaka” odbyły się mistrzostwa szkół gastronomicznych w grillowaniu karpia, w których konkurowało 7 ekip kucharskich z terenu Województwa Małopolskiego. Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oraz Agencji Rynku Rolnego zachwycił karp po staropolsku przyrządzony przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Drugie miejsce zdobyli przedstawiciele Powiatowego Zespołu Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, którzy przyrządzili wyśmienitego „Karpia w stylu USA BBQ”. Trzecie miejsce otrzymał Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie, który upichcił „Grillowanego karpia otulonego małopolskimi przysmakami”.
Podczas imprezy odbyły się również zawody wędkarskie, w których uczestniczyło 17 zawodników. Pierwsze miejsce w zawodach zdobył Mirosław Sudoł, który otrzymał również wyróżnienie za największą złowioną rybę. Drugie miejsce przypadło Bogusławowi Furmankowi. Natomiast tytuł najmłodszego wędkarza otrzymał Jakub Furmanek.
Imprezę „Święto Rybaka” zaszczycili swoją obecnością również pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, którzy przygotowali wiele atrakcji i gadżetów promocyjnych, członkowie stowarzyszenia Art Do Ka oraz Lokalne Grupy Rybackie z terenu województwa małopolskiego, śląskiego, lubelskiego oraz świętokrzyskiego.
Tegoroczne „Święto Rybaka” odbywało się nie tylko na terenie łowiska wędkarskiego „Pod Dębem”, ale także na terenie gospodarstw rybackich z terenu Doliny Karpia, których właściciele udostępnili swoje włości dla wszystkich zainteresowanych. Mieszkańcy oraz turyści mogli w tym dniu podpatrywać codzienną pracę na terenie gospodarstwa rybackiego w Spytkowicach należącego do Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze, gospodarstwa w Głębowicach należącego do Krzysztofa Kuwika, gospodarstwa w Tomicach należącego do Jana Majtyki, gospodarstwa w Paszkówce należącego do Jana Bobuli oraz gospodarstwa w Osieku należącego do Ośrodka Hodowli Zarodowej Sp. z o. o.
Stowarzyszenie Dolina Karpia składa serdecznie podziękowania wszystkim uczestnikom oraz osobom zaangażowanym w przygotowanie tegorocznego „Święta Rybaka”.
opracowanie Stowarzyszenie Dolina Karpia