23.05.2012
Dorzecze Soły i Wieprzówki na Targach "W Stronę Słońca" w Opolu
Stowarzyszenie LGR „Dorzecze Soły i Wieprzówki” wraz z innymi 9 lokalnymi grupami rybackimi wzięło udział w XII Międzynarodowych Targach Turystyki "W Stronę Słońca". Było to kolejne wydarzenie realizowane w ramach środka 4.2. PO RYBY 2007-2013 –„Współpraca międzyregionalna i międzynarodowa”.
Targi były okazją do promocji terenów poszczególnych lokalnych grup rybackich, szczególnie atrakcji turystycznych, walorów przyrodniczo – krajobrazowych, miejsc noclegowych oraz wszelkiego rodzaju miejsc wypoczynku i rekreacji. Uczestniczący w targach przedstawiciele biura naszego LGR promowali obszar poprzez wszelkiego rodzaju ulotki, foldery jak również gadżety reklamowe, które dystrybuowane był w formie cieszącej się entuzjazmem gości loterii.
Targi były okazją do promocji terenów poszczególnych lokalnych grup rybackich, szczególnie atrakcji turystycznych, walorów przyrodniczo – krajobrazowych, miejsc noclegowych oraz wszelkiego rodzaju miejsc wypoczynku i rekreacji. Uczestniczący w targach przedstawiciele biura naszego LGR promowali obszar poprzez wszelkiego rodzaju ulotki, foldery jak również gadżety reklamowe, które dystrybuowane był w formie cieszącej się entuzjazmem gości loterii.
Dla licznie odwiedzających targi gości organizatorzy przygotowali różnorodne atrakcje: liczne konkursy z wiedzy o rybactwie, zawody wędkarstwa rzutowego, pokazy taneczne, pokazy sztuk walki, garncarstwa, pokaz i degustacja potraw kuchni molekularnej oraz pokaz sztuczek przy użyciu diabolo.
Sporą atrakcją okazało się również akwarium z żywymi rybami: karpiami, pstrągami i ogromnym sumem albinosem, umieszczone tuż pod sceną.
Drugi dzień targów poprowadził znany celebryta Conrado Moreno, który hiszpańskim temperamentem przyciągał pod scenę liczną publiczność.
Atrakcją trzeciego dnia Targów był pokaz kulinarny. Serwowana na Opolskim Rynku zupa rybna przyrządzana była przez dr Grzegorza Russaka, znanego z radia i telewizji gawędziarza, kucharza i znawcy polskiej kuchni tradycyjnej, który przyciągał uwagę zwiedzających opowieściami o potrawach z ryb i nie tylko.