20.09.2012
Dni Rybactwa w Skoczowie juz za nami
W dniach 13-16 września 2012 roku w Skoczowie odbyły się jubileuszowe Regionalne Dni Rybactwa. W tym roku rolę głównego organizatora przejęła Lokalna Grupa Rybacka Żabi Kraj a zadanie zrealizowane zostało w ramach środka 4.2. „Wsparcie na rzecz współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej”, objętego Programem Operacyjnym „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”.
W Wystawie Rybackiej, która zorganizowana została na skoczowskim rynku, wśród wielu wystawców związanych bezpośrednio i pośrednio z rybactwem, znalazły się również stoiska partnerskich Lokalnych Grup Rybackich z terenu województw: małopolskiego, opolskiego, dolnośląskiego, świętokrzyskiego, podkarpackiego oraz lubuskiego, promując oś 4 PO RYBY jak również obszary rybackie, na których działają.
W Wystawie Rybackiej, która zorganizowana została na skoczowskim rynku, wśród wielu wystawców związanych bezpośrednio i pośrednio z rybactwem, znalazły się również stoiska partnerskich Lokalnych Grup Rybackich z terenu województw: małopolskiego, opolskiego, dolnośląskiego, świętokrzyskiego, podkarpackiego oraz lubuskiego, promując oś 4 PO RYBY jak również obszary rybackie, na których działają.
Reprezentujący Stowarzyszenie przedstawiciele naszego LGR promowali obszar poprzez ulotki i foldery, jak również gadżety reklamowe.
Głównym punktem programu były konkursy w przyrządzaniu potraw z karpia dla szkół gastronomicznych, kół gospodarstw wiejskich oraz VII Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla Profesjonalistów.
Nasze Stowarzyszenie reprezentowały gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gierałtowiczkach, których „Karp na jesiennej pierzynce” zdobył pierwszą nagrodę w kategorii KGW. Poniżej zamieszczamy zwycięski przepis i zachęcamy do spróbowania.
Podczas wystawy odbyły się liczne występy artystyczne, degustacje potraw z karpia oraz
konkursy i animacje dla dzieci. Zwycięscy konkursów otrzymali atrakcyjne nagrody.
Licznie zgromadzeni wystawcy prezentowali specjalistyczny sprzęt do hodowli, transportu i przetwórstwa ryb. Na wystawie obecni również byli między innymi przedstawiciele Samorządu Województwa Śląskiego w Katowicach, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
Głównym punktem programu były konkursy w przyrządzaniu potraw z karpia dla szkół gastronomicznych, kół gospodarstw wiejskich oraz VII Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla Profesjonalistów.
Nasze Stowarzyszenie reprezentowały gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gierałtowiczkach, których „Karp na jesiennej pierzynce” zdobył pierwszą nagrodę w kategorii KGW. Poniżej zamieszczamy zwycięski przepis i zachęcamy do spróbowania.
Podczas wystawy odbyły się liczne występy artystyczne, degustacje potraw z karpia oraz
konkursy i animacje dla dzieci. Zwycięscy konkursów otrzymali atrakcyjne nagrody.
Licznie zgromadzeni wystawcy prezentowali specjalistyczny sprzęt do hodowli, transportu i przetwórstwa ryb. Na wystawie obecni również byli między innymi przedstawiciele Samorządu Województwa Śląskiego w Katowicach, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.